Minden más

2021-es könyves kihívás értékelése

A 2021-es év volt a második évem, amikor könyves kihívást állítottam össze magamnak. Az első évhez képest egy sokkal szabadabb, könnyebben teljesíthető, de azért mégis kihívást jelentő listát hoztam létre. Az eredeti bejegyzést ide kattintva olvashatjátok, itt viszont pontról-pontra végigveszem, hogy miket mennyire sikerült teljesíteni.

Olvasási kihívás

 • Elolvasok 20 könyvet az évben. (Haladás: 19/20)

Az előző évhez képest egy sokkal reálisabb számot tűztem ki 2021-ben célul. Őszintén szólva annyira közel voltam a húszhoz, hogy év végére egy kicsit rá is görcsöltem, hogy elérjem. Mégis elmaradtam egy könyvvel, de ennek ellenére sikeresnek érzem ezt a pontot, hiszen az előző évhez képest egy picivel többet tudtam olvasni. A darabszám egyébként sem határozza meg pontosan a mennyiséget, hiszen sokkal hosszabb könyvek kerültek ebben az évben a kezembe. Na és persze azt se felejtsük el, hogy ez nem egy verseny: nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg, és hogy magunknak örömet okozzunk az olvasással.

2021-es olvasmányaim:

 • Elolvasom a Harry Potter és a Halál ereklyéit. ✓

Végre sikerült, eljutottam én is idáig, és ezzel magaménak tudhatom a teljes Harry Potter sorozatot! Nagyon nagy öröm volt ez számomra, és nem csak azért, mert végre én is megismertem a teljes történetet a végkifejlettel együtt, de azért is, mert az utolsó rész nálam mindent vitt. A sorozat második fele számomra kicsit ellaposodott, itt viszont annyi izgalom részese lehettem, és az állam is leesett, amikor fény derült a legnagyobb titkokra!

 • Elolvasom az Outlander sorozat 2. részét, a Szitakötő borostyánbant.

Annyi hosszabb és nehezebb témájú könyvet olvastam, hogy ez ebben az évben is elmaradt, remélem, a következőben sikerül.

 • Elolvasom Katherine Applegate: The Islanders sorozatát angol nyelven (a magyarul elkaszált Szívzűrök-sorozatról van szó).

Sajnos ez is tolódott a következő évre, remélem, hogy mostmár tényleg ráveszem magam. Nagyon szeretnék többet olvasni angolul, de sajnos mindig meghátrálok. Mindenesetre valahogy bátorítanom kell magam az idegen nyelven történő olvasásra!

 • Elolvasok egy Fábián Janka könyvet. ✓

Évek óta várakozott a polcomon az Emma szerelme című kötet is, és végre rávettem magam. Hogy mennyire nem volt mitől tartani! Nagyon élveztem az olvasását, legfőképpen a végét. Már be is szereztem a folytatásait. 🙂

 • Elolvasok egy Sötét örvény könyvet. ✓

Ez a pont nem volt egy könnyű teljesítés, de végül Gyulyás Péter: A végtelen térségek örök hallgatása c. regényével sikerült. Azóta is össze vagyok zavarodva, hogy mit gondoljak a könyvről, de az biztos, hogy nem mindennapi élmény volt.

 • Elolvasok egy pszichológiai/önfejlesztő könyvet. ✓

Gary Chapman: Egymásra hangolva c. könyve jutott sorra ebben az évben, amiről már nagyon sokat hallottam, és nagyon tanulságos volt.

 • Elolvasok egy thrillert. ✓

Ide igazából több olvasásom is besorolható, elsőként John Marrs: A tökéletes pár c. könyve. Nagyon nagyon szerettem, nem csak az egyedi ötlet, de a kivitelezése miatt is, egy nagyon izgalmas, több szemszögből íródott romantikus pszicho-thrillerről van szó. Bővebben itt értékeltem a könyvet.
A következő a már említett Gulyás Péter könyv volt, végül pedig az egyik kedvenc fantasy könyvemnek, az Enigmának a folytatása: az Ezüsthíd Helene Silence-től. Ennek a könyvnek főleg az első - leginkább thrilleres - része teljesen lenyűgözött és levett a lábamról. Ennél jobban nem lehetett volna megírni egy ilyen témát feldolgozó regényt. A könyv végül számomra nem maradt végig ennyire erős, mégis összességében is egy nagyon pozitív élményt hagyott bennem, méltó lezárása volt a duológiának.

 • Elolvasok egy holokauszt témájú könyvet. ✓

Egyik legrégebben halogatott téma, de végre "beadtam a derekamat", és mennyire nem bántam meg! Tatiana de Rosnay: Sarah kulcsa c. Arany pöttyös kötete az egyik legjobb olvasási élményem volt az évben, bővebben itt írtam róla.

 • Elolvasok egy klasszikus könyvet. ✓

A klasszikusoktól is eléggé tartottam eddig, talán a kötelező olvasmányok is szerepet játszottak ebben. Viszont nagyon régóta szerettem volna ezen is változtatni, és bár nekem annyira nagyon nem tetszett, de bátorságot sikerült merítenem Jane Austen: Büszkeség és balítélet c. könyvéből, így biztos, hogy ezek után már bátrabban fogok ehhez a műfajhoz nyúlni.

 • Elolvasok egy még meg nem kezdett teljes sorozatot. ✓

Szintén sikerüt, ez pedig Leiner Laura: Iskolák versenye c. ifjúsági sorozata volt. Ez engem nem igazán nyert most meg az előző nagyon pozitív élmények után az írónőtől, ennek ellenére ugyanúgy el fogom még olvasni a többi könyvét is. Az első részről, az Ég veledről itt fejtettem ki bővebben a véleményemet.

Könyvpéldányaimra vonatkozó kihívás:

 • Több nem akciós könyv vétele: Ez az egyik legsikeresebb pontom, hiszen az elmúlt évbe végre eljutottam odáig, hogy több olyan könyvet vettem meg, ami nem volt akciós, mint ami igen. Ez segített abban, hogy sokkal változatosabb témájú, több kiadó kiadványaiból válogassak. Nagyon örülök neki, ezt szeretném a jövőben is folytatni.
 • Csak teljes sorozatokba kezdek bele: Ehhez újra sikerült tartanom magam. Sokkal jobb számomra, ha nem kell éveket várni egy folytatásra, hanem egyszerűen csak már teljesen kiadott sorozatokat olvasok.
 • 5 régóta várólistás könyv elolvasása: Ez is sikerült, és továbbra is szeretném csökkenteni a már régóta a polcon porosodó könyveim számát.

Bloggal kapcsolatos kihívás:

 • Feliratkozás: Nem valósult még meg, de már nem is szerepel annyira a prioritások között.
 • Rendszeres posztok: Ez nem jött össze, de már nem is célom. Ahogy az idő engedi… 🙂
 • Elmaradt értékelések: Nem, nem és nem. Azt hiszem, el kell engednem, és nem ragaszkodni hozzá, hogy mindenről beszámoljak. 😀

Egyértelmű, hogy ez az év a kihívás teljesítése szempontjából sokkal sikeresebb volt. Ez is bizonyítja, hogy számomra nem válik be, ha nagyon szigorú szabályokhoz ragaszkodom. Egy kis terelgetésnek sokkal jobban megvan az eredménye, ha az a legfőbb célom, hogy egy kicsit változatosabb olvasmányaim legyenek, és jobban nyissak még fel nem fedezett területek felé.

Hamarosan érkezem a 2022-es kihívással is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük