Értékelések,  Könyvek

John Marrs: The One – A tökéletes pár

Meddig ​mennél el, hogy megtaláld az igazit?
Nem kell hozzá más, csak egy egyszerű DNS-teszt. Gyorsan mintát vesz az ember, és már össze is párosítják a DNS-párjával – azzal, aki genetikailag neki rendeltetett.
Ezt ígéri egy DNSPárod nevű alkalmazás. Egy évtizeddel ezelőtt egy nagyvállalat bejelentette, hogy megtalálták azt a gént, ami párosítja az embereket a lelki társukkal. Azóta világszerte emberek milliói találták meg a DNS-párjukat. Azonban ennek a felfedezésnek megvannak az árnyoldalai: a teszteredmények miatt számtalan párkapcsolat bomlott fel, és a feje tetejére állították a klasszikus értelemben vett románcot, randevúzást és szerelemet. Öt nagyon különböző ember kap értesítés arról, hogy megtalálták a DNS-párjukat. Mindegyikük hamarosan találkozni fog az igaz szerelmével. De nem mindenki fog „boldogan élni, amíg meg nem hal.” Mert még a lelki társaknak is vannak titkaik. És némelyik bizony sokkolóbb, mint azt bárki sejtené…
Ez a lebilincselő regény bemutatja, hogy még a legtökéletesebb felfedezéseknek is lehetnek súlyos következményei.

Kiadó: Maxim Kiadó

Kiadás éve: 2018 (eredeti angol: 2017)

Fordította: Ipacs Tibor

Oldalszám: 416

Kiadói sorozatnév: Dream válogatás

Moly százalék: 91% (679 értékelés alapján)

Kor: 16 éves kortól ajánlom

Sorozatrészek: Egyrészes

Értékelésem

Azt hiszem, a fülszöveg elolvasása után senkinek nem kell elmagyaráznom, milyen különleges és izgalmas alapsztorival állunk szemem. Éppen ezért amikor először rátaláltam a könyvre, azonnal tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom. Nemrég pedig a sorozat is kijött a Netflixen, ami miatt pedig még izgatottabb lettem a történettel kapcsolatban.

A regény cselekménye több szálon fut, 5 szereplő életébe csöppenhetünk bele, akik rátalálnak a DNS párjukra. A szemszögek fejezetenként váltakoznak, így mindig öt fejezetenként térhetünk vissza egy-egy szereplőhöz. Én alapból szeretem a váltott szemszögben íródott regényeket, bár néha – ahogy itt is az elején – tudnak egy kis zavart okozni azzal kapcsolatban, hogy ki kicsoda. Itt szerencsére ez nem tartott sokáig. A fejezetek nagyon jól lettek felépítve. Bár rövidek, olyan csattanóval zárulnak, hogy mindig izgatottan vártam a következőt. Így nagyon gyorsan tudtam haladni az olvasással, folyamatos izgalomban tartott az író.

Első szereplőnk Mandy, akit férje azért hagyott ott, mert titokban megcsináltatta a tesztet, ami kimutatta, hogy valaki más valaki az igazi számára. Elvált nőként Mandy már kezdte feladni a reményt, hogy ő is megtalálja a boldogságot, amikor is megérkezik a levél a DNS párjáról, Richardról. A férfi már-már tökéletesnek tűnik, egy dolgot kivéve, hogy nem érkezik tőle semmiféle üzenet, így a nő kénytelen lesz maga felkeresni a megadott címen. És itt kezdődnek a bonyodalmak. Őszintén szólva Mandy volt az egyik olyan karakter, akit a legkevésbé értettem meg.

Vigyázat, spoiler!
Már az is nagyon fura volt, amilyen megszállottan elkezdett szinte rajongani, és beleszeretni egy teljesen ismeretlen férfiba, akivel még soha egyetlen szót sem váltott. Miután pedig a tudomására jutott, hogy az illető már nem él, ugyanúgy ragaszkodott a férfihoz és annak családjához, mintha tényleg valaha a barátnője lett volna. Szerintem itt inkább arról volt szó, hogy egy kitalált, az ő fantáziájában létező személybe szeretett bele, és az elképzelt tökéletes boldogságot gyászolta. Az viszont, hogy ezután még a gyerekét is a világra akarta hozni, nekem már egy kicsit betegesnek tűnt.

Bár ezek a fejezetek is izgalmasak voltak, összességében eléggé idegesítettek a nő életében megjelent karakterek, így ennek a történetnek a végkimenetelére voltam a legkevésbé kíváncsi.

Christopher  szemszöge már annál érdekfeszítőbbnek ígérkezett. Bár az őrületnek itt sem vagyunk híján, sőt… viszont annál kíváncsibbá váltam. Egy pszichopata elméjébe még nem sokszor nyílt alkalmam betekintést nyerni. Bár sokszor kirázott a hideg tőle, nagyon érdekesnek találtam, milyen tárgyilagosan, szinte kívülről tud magára tekinteni a férfi. Ez nem csak az ő esetében volt így, ugyanis minden embertársához hasonlóan érzelemmentesen állt. Egészen addig, amíg nem találkozott az először csak kíváncsiságból megismert DNS-párjával, Amy-vel.

Vigyázat, spoiler!
Ahogyan szinte minden egyes gyilkosságot végigkövethettünk, tényleg ijesztő volt egy ilyen szörnyeteg elméjébe belecsöppeni. Különösen az elején, egyenesen lesokkolt, milyen hidegvérrel - de teljes pontossággal előre megtervezetten - képes ártatlan lányokat megölni. Egy pár fejezet után már nem is vártam mást, így amikor a DNS párját meismerte is teljesen arra számítottam, hogy egy újabb játszmát formál a helyzetből. Amikor kiderült, hogy Amy rendőr, nagyon izgatott lettem, hiszen innentől kezdve nem tudtam, hogy vajon ki az, aki mindig egy lépéssel előrébb jár a másiknál. Vajon Amy-nek fogalma sincs semmiről, vagy pedig Christopher valamilyen apró hibát vétett, ami segítségével rátalált a rendőrség? Őszinte érzelmekről van szó, vagy az egész kapcsolat csak megrendezett volt, hogy végül így tartóztathassák le a gyilkost? A férfi szándékai viszont nagyon is egyértelműek voltak, és amekkora karakterfejlődésnek a tanúi lehettünk, az zseniális volt a maga módján. Az érzelmek szép lassan alakultak ki a férfiban Amy hatására, és őszintén szólva egy idő után már inkább szánalmat éreztem iránta, ahogy kibontakozott egy egyre emberibb, addig nem létező vagy nagyon mélyen eltemetett oldala. Az utolsó fejezete igazi érzelmi hullámvasút volt, konkrétan megsajnáltam mindkét szereplőt, hogy így végződött a kapcsolatuk, ugyanakkor nagyon egyetértettem Amy döntésével.

Harmadikként ismét egy női karaktert kaptunk, Jade-et, akinek a története szintén nem nyert meg annyira magának. Az ő esetében egy távkapcsolatról beszélünk DNS-párjával, Kevinnel, akivel bár még élőben sosem találkozott, már egy párt alkotnak. Egy idő után azonban az sms-ek nem bizonyulnak elégnek, és barátnői unszolására a nő meglepi a férfit, és elutazik hozzá Ausztráliába. Persze ebben az esetben sem azt kapjuk, amire számítottunk. Nekem ez a szál végül is egy kicsit túl kevés érzelmet tartalmazott, legalábbis a sok titok és hazugság elvette a lehetőséget, hogy igazán bármiféle mélyebb érzést kiváltson belőlem.

Na de végre elérkeztünk kedvenc szereplőmhöz, Nick-hez. Ő, aki boldogan él menyasszonyával, Sally-vel, természetesen teljesen értetlenül fogadja az ötletet, amikor a nő azt javasolja neki, hogy végeztessék el a DNS tesztet, csak hogy megbizonyosodjanak róla, tényleg ők-e az igaziak egymás számára. Ez a viselkedés azonnal sejtetni vélte számomra, hogy valami nem stimmel a nővel. Egy idő után már tényleg idegesítővé vált számomra, amíg végül a vőlegény be nem adta a derekát.

Vigyázat, spoiler!
Bár alapvetően nem keresem a homoxeszualitás témáját tartalmazó könyveket, mégis eddig meglepően pozitív tapasztalatom van velük kapcsolatban, hiszen legutóbbi kedvencem, a Szólíts a neveden is ebből a témából került ki. Amikor Nick megtudta, hogy DNS-párja egy férfi, először nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a fordulatnak, hiszen nevetségesnek tartotta a gondolatot is, hogy ez igaz lehet. Miután viszont sor került a találkozásra, annál érdekesebbé vált számomra a történet. Nagyon tetszett, hogy szép fokozatosan adagolta az író az itt megjelenő érzelmeket. Bár már az első pillanat meghatározó volt, nem kerülte el Nick-et ezután a tagadás fázisa sem, ami után viszont szépen lassan mindkét férfinek egyértelművé vált, hogy nem csak kedvelik, de vonzódnak is a másikhoz. Nagyon reális volt számomra az az esetlenség és bizonytalanság, ahogy kezelték ezt az új helyzetet, ugyanakkor mindketten nagyon korrektül álltak a másikhoz, ami miatt az ő karakterüket sikerült a legjobban megszeretnem.

Utolsóként Ellie-t ismerhetjük meg, aki talán a legkülönlegesebb szereplője a könyvnek, hiszen a nő nem más, mint a DNSPárod megalapítója. Az ő szemén keresztül nagyon sokat megtudhatunk arról, hogy hogyan is állnak valójában az alkalmazáshoz az emberek, és hogy mik az igazi hátulütői a cég létezésének. 

Vigyázat, spoiler!
Amikor sok év elteltével rá is rátalál DNS párja, Matthew, a nő először a korábbi tapasztalataiból adódóan óvatos, tartózkodó. Az idő elteltével viszont rájön, hogy Matthew végre egy olyan pasas, akivel jól érzi magát, és rendes hozzá. Őszintén szólva nekem egy idő után egy kicsit túlságosan is tökéletes volt a viselkedése a férfinak, és az IT-s foglalkozás is gyanússá tette a számomra. Végül ki is derült, hogy ez nem volt alaptalan. Az mégis egy kicsit letaglózott, hogyan akarta a férfi tönkretenni Ellie-t. Tényleg nagyon jó színésznek kellett lennie, hogy valós szándékai ellenére, ilyen sokáig fenn tudja tartani a tökéletes látszatot. Persze végül kiderült, hogy Ellie sem olyan ártatlan, mint ahogy azt ő próbálta beállítani, így végül egy kicsit csalódtam is benne.

A könyv végkifejletével kapcsolatban egy kicsit vegyes érzéseim vannak. Igazából a nem annyira kedvelt szereplőknél a lezárás se hozott nagy változást a megítélésemben. Christhoper és Nick esete azonban itt is kiemelkedő volt, elégedett voltam mindkettejükkel. Ami Ellie sorsát illeti, ahhoz képest, hogy ő volt a legnagyobb kihatással átfogóan a történetre, és a végén kiderült titkok sok mindent megkérdőjeleztek, én egy kicsit túl elkapkodottnak találtam ezt a befejezést.

Az utolsó oldal elolvasása után kijelenthetem, hogy egy igen különleges élménnyel tett gazdagabbá a könyv. Bár nem sikerült minden karaktert maradéktalanul megkedvelnem, és nem kaptam ugyanolyan erős történetszálakat, illetve a befejezés után is maradt egy kis hiányérzetem, mégis, egy nagyon izgalmas történet részesévé váltam. A fordulatokkal teli cselekményért abszolút piros pont jár az írónak, letehetetlen regényt alkotott. Ezen felül pedig a könyv mondanivalójáról se feledkezzünk meg. Már az is nagy dolog, hogy elindít bennünk egy gondolatfolyamatot arról, hogy vajon létezik-e az a bizonyos igazi számunkra. Erről a témáról nyilvánvalóan különböző megközelítések  léteznek. Amivel egy kicsit ijesztő volt szembesülni, hogy mekkora hatással vannak ránk a társadalmi elvárások, és milyen könnyen befolyásolhatóvá válhatunk, és változhat meg az egész életünk akár egy mobil alkalmazásnak köszönhetően.

Értékelésem:

4/5

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük