Minden más

2020-as kihívás értékelése

2020 volt számomra az első olyan év, amikor könyves kihívást állítottam össze magamnak. Ennek oka főként az volt, hogy bár érdekeltek a mások által létrehozott kihívások, úgy gondoltam, egy sajátot könnyebben, és több “szabadságérzettel” tudnék teljesíteni. A kihívás egy része azzal kapcsolatos volt, hogy miket fogok olvasni az évben, illete mennyi könyvet fogok venni. Ennek célja főként az volt, hogy egy kicsit kilépjek a komfortzónámból, és más műfajokba is belekóstoljak, illetve végre levegyek olyan köteteket a polcomról, amik már évek óta ott porosodnak. A második rész pedig azzal volt kapcsolatos, hogy hogyan szeretném fejleszteni a blogot, vagy éppen megkönnyíteni magam számára a szerkesztés folyamatát.

A kihívás állása egész évben nyomon követhető volt egy külön menüpontban (a teljes bejegyzést itt megtekinthetitek), de most szeretném összefoglalni röviden az eredményeket.

Olvasási kihívás

 • Elolvasok 30 könyvet az évben. (Teljesítve: 17/30)

Bár nagyon igyekeztem most is, hiába, úgy tűnik el kell fogadni, hogy az élet nem mindig engedi, hogy sok időt egy másik világban töltsünk. Viszont amire rájöttem, hogy valójában nem a mennyiség a lényeg, valószínűleg csak azért erőltetném ennyire, mert túl sok minden érdekel… 😀 Talán nem kell bemutatnom a “túl sok könyv, túl kevés idő” érzést. Mindenesetre bár a jövő évben is próbálok majd minden tőlem telhetőt megtenni, nem fogok ennyire rágörcsölni a mennyiségre.

 

 • Végigolvasom a Harry Potter sorozatot (1-7. rész). (Teljesítve: 6/7)

Bár nem sikerült a végére jutnom, csak egy rész maradt hátra a 7 alap kötetből, aminek nagyon örülök, hiszen már annyira régóta szerettem volna igazán részese lenni a világnak, és megismerni a teljes történetet.

 • Kiolvasom az Outlander sorozat 2. részét. 

Ezzel a ponttal kapcsolatban már egy félév eltelte után nagyjából éreztem, hogy nem fog sikerülni. Amire rájöttem, hogy az ilyen nagyobb falat könyvekből egy évre csak egy meghatározott számút szabad beterveznem, túl sok egyszerűen nem fér bele az időmbe, és általában lassabban is tudom olvasni őket. A Harry Potter sorozat pedig éppen elég volt most nekem hosszú könyvek tekintetében, így ez áttolódik 2021-re.

 • Elolvasok egy nem könnyített angol nyelvű könyvet. ✓ Nicola Yoon: Everything, everything

Végre! Túlestem a nagybetűs első igazi angol nyelvű könyvemen. Nem mondom, hogy könnyű volt, ebbe nekem még nagyon bele kell rázódnom, de továbbra se adom fel, ezt az idei évi kihívásom tükrözni is fogja.

 • Elolvasok egy Sötét örvény könyvet.

Bár év végére igyekeztem beszúrni Gyulyás Péter: A végtelen térségek örök hallgatása c. könyvet, rövidsége ellenére végül nem jutott rá idő.

 • Elolvasok egy Rázós könyvet. ✓ J. M. Darhower: Mindörökké (Sempre 1.)

Végre ebbe is belekóstoltam. Viszont engem ez az első élmény nem vett meg magának igazán. Biztos vagyok benne, hogy később még esélyt fogok adni ezeknek a könyveknek, de szerintem nem mostanában.

 • Elolvasok egy még meg nem kezdett teljes sorozatot.

Bár sok esetben nem sok híja volt, azok az 1-1 kötetek még mindig hiányoznak, hogy befejezzem őket.

 • Elolvasok egy pszichológiai/önfejlesztő könyvet. ✓ Sam R. Hamburg: A boldog párkapcsolat titka

Tanulságos élmény volt, a jövőben pedig mégtöbb hasonló témájú könyv van tervben.

 • Elolvasok egy thrillert. ✓ Sarah Pinborough: 13 perc

Nem az első könyvem volt a műfajban, de mégis, amilyen rikán olvasok hasonlót, jócskán kiszakított a komfortzónámból. Szeretem az egyedi hangulatát, úgyhogy ide – ha nem is sűrűn – mindig vissza fogok térni.

 • Elolvasok egy holokauszt témájú könyvet.

Nem sikerült még, egyszerűen mindig halogatom ezt a témát. 🙁

Könyvpéldányaimra vonatkozó kihívás:

 • Nem veszek könyvet 2020. nov. 29-ig: Talán nem meglepő, hogy ezt a pontot sikerült a legnagyobb mértékben elbuknom. Bár több mint 3 hónapig sikerült tartanom magam, ezután olyannyira sikerült behoznom a lemaradást, hogy ebben az évben vettem a legtöbb könyvet. Hiába, egy idő után főleg a könyvmolyképzős raktárvásároknak köszönhetően “feladtam” ezt a pontot, hiszen olyan mértékű akciókat kaptunk, hogy úgy éreztem, vétek lenne kihagyni ezeket a lehetőségeket már régótá vágyott, és nagyon jónak ígérkező kötetek esetében.

 • Könyveim olvasottságának növelése: Ez a pont se sikerült, ugyanis az előzőek következtében nagyon megnövekedett a könyveim száma, az olvasásra pedig nem jutott annyi időm a tavalyi évben, mint amennyit szerettem volna. Ezen felül még egy tényező csökkentette az olvasott könyveim arányát, mégpedig az, hogy belekezdtem a már nem szeretett könyveim eladásába, illetve könyvcserékbe. Így sok olyan könyv került ki a magánkönyvtáramból, amik növelték a könyveim olvasottságát, és mégtöbb még nem olvasott könyv került hozzám a cserék által.

 • Csak meglévő, teljes sorozatokba kezdek bele: ✓ Elérkeztünk a kihívás első sikeresen teljesített pontjához, ugyanis tényleg csak olyan könyveket olvastam tavaly, amik vagy egyrészesek, vagy minden megjelent részük megvolt már nekem.

 • Régóta várólistás könyvek olvasása: ✓ Szintén sikeresen teljesített pont. Bár nem sikerült minden évben vett könymennyiséget az előre meghatározott számmal csökkenteni, mégis, büszke vagyok rá, hogy képes voltam csak a régen várólistás könyveimre fókuszálni.
  • 2019: 8 könyv elolvasása a 40-ből (Teljesítve: 7/8)
  • 2018: 4 könyv elolvasása a 11-ből (Teljesítve: 3/4)
  • 2017: ✓ 4 könyv elolvasása a 11-ből (Teljesítve: 4/4)
  • 2016: 3 könyv elolvasása a 9-ből (Teljesítve: 1/3)
  • 2015: 6 könyv elolvasása a 19-ből (Teljesítve: 1/6)
  • 2013: 1 könyv elolvasása az 1-ből (Teljesítve: 0/1)

Bloggal kapcsolatos kihívás:

 • Feliratkozás: Ezzel a funkcióval még mindig akadtak problémák, ezért nem került bevezetésre, de talán most lesz segítségem, amivel megoldható lesz.

 • Rendszeres posztok: Az elmúlt 2 hónapos inaktivitás után kijelenthetem, hogy ezt nem sikerült teljesíteni. Viszont amire rájöttem, hogy ebben az esetben sem szabad nagyon rágörcsölnöm a témára. Amikor sehogy se marad idő az írásra, vagy egyszerűen nincs energiám, hangulatom, nem szabad erőltetni. Sokkal jobb, ha mindig lelkesen állok neki a blogolásnak, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy egy hobbiról beszélünk 🙂

 • Elmaradt értékelések: Ezt a pontot részben sikerült teljesítenem. Bár nem mindennel, de sok elmaradt értékeléssel behoztam a lemaradásomat.

 • Értékelések írása azonnali módon: Nos, ezen a ponton is van  még mit dolgoznom. Bár néha sikerül azonnal megírnom az értékelésemet egy könyv elolvasása után, többnyire még továbbra is inkább csak több idő elteltével jutok el odáig.

 • Több filmes értékelés: Egyelőre ebben sem történt előrelépés, egyszerűen sokkal jobban érzem a késztetést egy könyv után, hogy kiírjam magamból a véleményemet. Ettől függetlenül nincs elfelejtve, hogy erre is sort kell kerítenem egy nap.

 • Rendezett mapparendszer: Továbbra sem… 😀

 • Blogötletek, stb.  feljegyzése: Még ez se valósult meg, de talán mostanában nem is fogom erőltetni, majd ha több időm lesz, újra visszatérek az ötlethez.

 • Fejlődés Photoshop-ban: Apróbb fejlődés történt, egy-két plusz új dolgot azért megtanultam.

Összességében, bár mondhatnánk, hogy nem sikerült teljesítenem a kihívást, hiszen nem teljesítettem minden egyes pontot, mégsem érzem ezt teljesen így.

Az elején, amikor ezeket a “fogadalmakat” az elmúlt évre meghoztam, tényleg komolyan gondoltam, és nagyon bíztam benne, hogy sikerülni is fognak. Mégis, egy kicsit túlgondoltam a dolgot. Amire közben rájöttem viszont, hogy hiába a saját szabályaimat követtem, mégis túl sok volt a megkötés, és az olvasás egy annyira hangulat-alapú tevékenység, hogy egyszerűen nem jó megmondani, hogy márpedig “most ezt kell olvasnom”. Bár annak nagyon örültem, hogy olyan könyveket is sikerült elolvasnom, amiket régóta halogattam, és a megszokottól eltérő műfajokba is belekóstoltam, mégis, éreztem, hogy a túl szigorú kihivásomhoz történő ragaszkodás az olvasási élmény, illetve a lelkesedésem rovására ment. Egyrészt túlságosan meg akartam felelni a kitűzött céljaimnak, ami miatt már alapból egy kötelezőbb hangulatban kezdtem bele az olvasásokba, másrészt pedig sokszor sokkal több kedvem lett volna más könyveket olvasni. Túl magadsra  tettem a lécet.

Viszont ebből az évből rengeteg tanulságot levontam,  ennek köszönhetően talán egy kevésbé szigorú, könnyebb, de annál nagyobb lelkesedéssel összeállított listával fogok érkezni a 2021-es évre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük