Értékelések,  Könyvek

Cixin Liu: A ​háromtest-probléma (A háromtest-trilógia 1.) – vendégértékelés Szabitól

1967-ben, a maoista kulturális forradalom alatt egy fiatal egyetemista lánynak, Ye Wenjiének végig kell néznie, ahogy a vörösgárdisták halálra verik édesapját, a köztiszteletben álló tudóst. Ez a trauma nemcsak Ye Wenjie életét terelte gyökeresen eltérő irányba, hanem az egész emberiség sorsát is megváltoztatta.

Negyven évvel később a pekingi rendőrség felkeresi Wang Miaot, a nanokutatással foglalkozó mérnököt, hogy férkőzzön be egy tudósok alkotta, titkos társaságba, és szolgáltasson nekik értesüléseket. Ezekben a hetekben Kína-szerte több híres tudós lett öngyilkos, nem lehet tudni, miért. Wangot a nyomozás egy rejtélyes online számítógépes játékhoz vezeti el, és amikor játszani kezd, belemerül egy virtuális világba, ahol három, szabálytalan időközönként felkelő és lenyugvó nap határozza meg az élet kereteit.

A három nap rapszodikus viselkedésének feltérképezése jelenti a háromtest-problémát, és ez a probléma a végső kulcs a halálesetek felderítéséhez is. Wang, ahogy előrehalad a játékban, rádöbben, fényéveken átívelő összeesküvés részévé vált, és az emberiségnek hamarosan a legsúlyosabb fenyegetéssel kell szembenéznie. Hogyan kerülheti el a Föld teljes lakossága a kipusztulást?

Cixin Liu Hugo-díjas és kilencszeres Galaxy-díjas szerző, 1963-ban született Yangquanban. Első novelláskötete 1998-ban, első regénye 2002-ben látott napvilágot. Negyedik, ötödik és hatodik regénye együtt adja ki a Háromtest-trilógiá-t, amely az egész világon nagy sikert aratott. Mielőtt főállású író lett, mérnökként és számítástechnikusként dolgozott.

“Szerintem van élet a földön kívül, csak azért nem találtuk még nyomát, mert nem szántunk rá elég időt, vagy technikailag nem elég fejlett módszerrel kutatunk. Persze egyéb lehetőségek sem kizártak. A Háromtest-problémá-ban felvázoltam a legijesztőbb, legborzalmasabb lehetőséget.”
(Cixin Liu)

Kiadó: Európa Kiadó

Kiadás éve: 2016 (eredeti kínai: 2008)

Fordította: Pék Zoltán

Oldalszám: 404

Kor: 16 éves kortól ajánlom

Moly százalék: 86% (318 értékelés alapján)

Sorozatrészek:

  • 1. A háromtest-probléma
  • 2. A sötét erdő
  • 3. A halál vége
Értékelésem

Kínai sci-fi. Ez a szókapcsolat valószínűleg még a műfaj rajongóiban is furcsa érzéseket kelt, hiszen az régóta a hard-core orosz nagymesterek és a könyvből is blockbustert építő amerikaiak felségterülete. A következőkben Cixin Liu* nagyhatású trilógiájának első kötetén keresztül szeretném bemutatni, miként igyekszik Kína jelenleg leghíresebb írója feltámasztani a keményvonalas tudományos-fantasztikum elképesztő világát. (* Legjobb tudásom szerint a kiejtés „cüsin liú”.)

A történet 1967-ben a kommunista hatalmi harcok alatt kezdődik és elsőként megjelenő főhősünk, Ye Wenjie hányattatott sorsát követjük végig, mígnem politikai kirekesztettsége ellenére dolgozni kezd Kína „51-es körzetében”, a Vörös Part Bázison. A jelenben játszódó történetszál Wang Miao tudóst követi, amint természetfeletti jelenségek „személyes támadását” éli át, valamint a mindig földhöz ragadt Shi Qiang rendőrnyomozóval igyekszik felderíteni a világot veszélyeztető összeesküvést. Harmadik szállá a könyv címét is adó „Három test” játék válik, amikor Wang a nyomozás részeként játszani kezd vele. Maga a játék egyszerre érdekes és bugyuta, ami idővel kacagtató elemei ellenére őszinte kíváncsiságot és helyenként döbbenetet vált ki az olvasóból. A történet három szála a bevezető fejezetek után a három csillag rapszodikus táncához hasonló keringésbe kezd egymás körül, a múlt, a jelen és a virtuális világok kiszámíthatatlan fordulataikkal újra és újra felkavarják az olvasót.

A könyv több téren remek élményt nyújt: hiteles betekintést kaphatunk a világ számára részben mai napig zárt Kína történelmébe; zavarbaejtő kérdések tartják hatalmukban az olvasót; időről időre még tempós és feszült epizódokba is belefutunk. A témaváltásokkal együtt az író észrevehető stílusváltásokat is végez időnként, ezzel kiemelve a történelmi horror vagy éppen a bűnügyi rejtély eltérő hangulatát. Két dolgot azonban mindezek fölé emelnék: Cixin Liu pezsdítően új és merész ötleteket prezentál, valamint dícséretes munkát végez a tudományos ismeretterjesztés terén. Ez a kettő egyszerre erénye és potenciális hátránya is a könyvnek.

Itt ki kell, hogy térjek az író alapvető stílusára. A keményvonalas orosz sci-fi jellemzője, hogy bár a szereplők személyiségének kifejtése (főleg dialóguson keresztül, öntudatos cselekvés révén) és a „percről percre tudósítás” háttérbe szorul, helyüket a világépítés, az író által mesterien vezényelt cselekmény és a merész tudományos(-fantasztikus) ötletek töltik fel, veszik át. (De az amerikaiak közül például Philip K. Dick és Robert Charles Wilson is így ír.) Ezt az irányt, ezt a stílust képviseli benyomásom szerint Cixin Liu is. Az olvasó alacsony kidolgozottságú karaktereket kap, megismerésük főként leírások és visszatekintések útján történik. Cserébe a történet jól megkonstruált és gondolatébresztő, a felépített világok pedig tele vannak szédítő ötletekkel.

Cixin Liu másik kiemelkedő, de kétélű stíluseleme a terjedelmes ismeretterjesztés. „Mielőtt főállású író lett, mérnökként és számítástechnikusként dolgozott”, ebből kifolyólag a könyv nem szűkölködik részletes tudományos fejtegetésekben, néha kissé erőltetett, magyarázónak szánt párbeszédekben, de meglátásom szerint ez pozitívum. Manapság az embereknek egyre kisebb hányada van tisztában technológiai környezetünk alapjaival, pláne kozmológiai vagy asztrofizikai fogalmakkal. Cixin Liu relatíve tömören és mégis pontosan beszél elméleti (Kardashev-skála, csillagszerkezet, mikrohullámú háttérsugárzás) és gyakorlati (rádiótechnika, számítástechnika) témákról, ezért nagyszerű belépő mű lehet ez a könyv azoknak, akik eddig nem olvastak sci-fit és/vagy nincsenek széleskörű műszaki ismereteik. Ellenkező esetben, rendszeres sci-fi-fogyasztóknak és/vagy műszaki beállítottságú embereknek ezek a fél-egy oldalas ismeretterjesztő epizódok fölöslegesnek érződhetnek, bár nem zavarónak.

A történet előrehaladtával lassan, fokozatosan, de a misztikus légkört el nem hagyva fény derül mindenre. Az utolsó fejezetek prezentálják a legelképesztőbb ötleteket és amolyan keretes szerkezettel ismét átélhetünk egy korai eseménysort is, ám ekkor már teljesen más perspektívában és ismeretekkel. Az utolsó mondatok után az emberben csak egyetlen megválaszolatlan kérdés marad: „most mégis hogyan tovább?” A teljesség és üresség egyaránt jelen vannak ekkor. Megnyugtató a tudat, hogy a folytatások is itt csücsülnek már az éjjeli szekrényem fiókjában.

A könyv összességében jó élmény volt. A történelmi horrortól kezdve a bűnügyi rejtélyen át a szédítő tudományos fantasztikumig és kozmikus horrorig sok témát, stílust és formát alkalmaz az író. A fentebb leírt kétélű elemeken kívül negatív kritikát nem tudok megfogalmazni, ezért szívesen ajánlom a könyvet szinte mindenkinek. Az olvasó élményét leginkább befolyásoló tényezők megítélése azonban egyéni hozzáállástól függ; személyenként változhat, ki mit fog megélni Cixin Liu nem megszokott stílusának és mondanivalójának befogadása közben. A könyv végső tanulságát valószínűleg a teljes trilógia együttes értékelésekor vonhatjuk majd le, lévén éppen csak az első lépéseit tettük meg egy több mint 1800 oldalas kalandnak. Addig is, marad ez a kötet egy érdekes, furcsa, különleges darab a könyvespolcon.

Értékelésem:

4/5

„Előzetes” a második kötethez: Cixin Liu trilógiájának hatása megdöbbentő. A soron következő kötet, a „Sötét erdő” ugyanis a híres kozmológiai kérdés, a Fermi-paradoxon egyik neves „megoldását” fogja elénk tárni. A Fermi-paradoxon egy kozmológiai ellentmondás, miszerint ha az univerzum oly’ hatalmas, miért nincs tele az élet zajával? A következő értékelésem tárgyáról elnevezett „sötét erdő”-elmélet szerint az univerzum valóban tele van élettel – de mindenki szándékosan hallgat, mert az univerzum egy ragadozókkal teli sötét erdő, amiben nem ajánlatos felhívni magadra a figyelmet, amennyiben túl szeretnél élni benne. Ez vár hát ránk a következő kötetben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük