Értékelések,  Könyvek

Pam Godwin: Vágyakra hangolva

„Mondhatod, hogy könnyűvérű vagyok. Talán igazad is van. Néha csinálok olyan dolgokat, amiket megbánok. Néha a férfiak csinálják ezt velem, kérdezés nélkül. Mi van nekem? A zene. Egy évem van hátra a középiskolából és van egy tervem. Egy céllal. Emeric Marceaux. Ő az, aki megmondja, mit akarok, átveszi az uralmat felettem, és vágyakra hangol. Amikor játékra parancsol, mindenemet neki adnám. Térdelek a büntetésért, remegek egy érintéséért. Mindent feladnék egy titkos közös pillanatért. Ő az én rögeszmém, a mesterem, a zeném. És a tanárom.”

Pam Godwin New York Times és USA Today bestseller szerző romantikus-erotikus regénye egy titkolt tanár-diák kapcsolatba repíti el az olvasót. Az első oldaltól lebilincsel…

Kiadó: Álomgyár Kiadó

Kiadás éve: 2018 (eredeti angol: 2016)

Fordította: Goitein Veronika

Oldalszám: 510

Moly százalék: 88% (217 értékelés alapján)

Kor: 18 éves kortól ajánlom

Sorozatrészek: Egyrészes

Értékelésem

Ahogy az már a fenti fülszövegből is kiderül, egy korántsem átlagos témát feszegető könyvről van szó. Éppen ezért is keltette fel az érdeklődésemet annyira. A tanár-diák viszonyokról az általános vélemény az elítélés, és ami talán mégfontosabb: tiltott. És pont a tiltott dolgok azok, amik sokak számára nagyon vonzóvá tud válni.

Őszintén szólva, én még a könyv olvasása alatt sem voltam tisztában a pontos jogi szabályokkal, csak most, az értékelés írása előtt kerestem rá a részletekre. Ami a magyar helyzetet illeti, nálunk egy kicsit lazább törvények vannak, mint Amerikában. Ugyanis míg ott a tanárt azonnal elbocsáthatják és jövőbeni munkáitól is eltilthatják egy ilyen viszony leleplezése után, nálunk csak életkori határok vannak meghatározva, és a következmény legfeljebb fegyelmi eljárás lehet.

Ha a tanár-diák viszony még nem lenne elég, itt ez a kapcsolat párosul még egy igen megosztó témával, a BDSM-mel is. Sokan egyből elítélik, vannak, akik azonban többet tudnak a témáról, és ezért jobban megértik és elfogadják a dolgot. Én valahol a kettő között állok, ugyanis eddig nálam is többnyire kimerült a téma a Szürke ötven árnyalata filmekben. Éppen ezért én nem is szeretnék semmilyen ítéletet mondani ezzel kapcsolatban. Sem azokról, akik részt vesznek benne, sem az erről szóló könyvekről/filmekről, egyéb alkotásokról. Hiszen csak azt kritizálhatom, amit ismerek, így most minden mást félretéve fogok véleményt mondani erről a regényről.

A történet nem egy sima középiskolában játszódik, hanem egy zeneiskolában, ami számomra különösen kedves emlékeket idézett fel. Főhősünk, Ivory ugyanis tehetséges zongorista, ami az én életemnek is hosszú ideig a része volt, és reméljük még lesz is a jövőben. Éppen emiatt – ha nem is volt belőle túl sok – nagyon szerettem a zongorás és a zene szeretetéről szóló részeket.

Amikor Emeric megérkezik az iskolába, egyből látja, hogy Ivory valahogy érettebb iskolatársainál. Ez nem is csoda, hiszen a lány hihetetlenül nehéz családi helyzete miatt kénytelen volt nagyon korán felnőni. Kevés az a könyv idáig, ami brutalitásával ennyire le tudott taglózni, mint amivel itt most szembe kerültem. A teljesen lecsúszott anyjával és testvérével élő lány mindennapjainak elengedhetetlen részét képezi a lelki, testi, és szexuális bántalmazás. Elképzelhetetlen számomra, hogy hogyan lehet ilyen hosszú időn át így élni/túlélni. Ezen felül pedig még az anyagi helyzetéről is a lánynak kell gondoskodnia, ami az egyik kiváltó oka annak, amilyen tettekre kényszerül és ahogy az iskolában fogják őt kezelni.

Az Ivory és Emeric közötti kémia az első pillanattól fogva jelen van, és hihetetlenül erős. Imádom, amikor ennyire jól meg van írva, hogy milyen ilyen erős vonzalmat érezni a másik iránt. Ezen felül viszont a kettejük közötti kapcsolat sokkal többet ígér, mint csupán szexuális viszonyt. A fiatal lánynak ugyanis a férfi az első ember az életében, akitől egy kis szeretetet, igazi figyelmet és törődést kap. Az első, aki mellett biztonságot érezhet. Ezért hát nem meglepő, hogy hamar szoros kapocs alakul ki közöttük. Kicsit néhol furcsa lehet, mi mindent megtett a férfi a lányért, és a vele való törődés már-már néha egy apa-lánya közötti kapcsolatot idézett fel bennem, hiszen olyan dolgokat is megkapott Ivory Emerictől, amit normál esetben a szüleitől várhatna el az ember. Itt azonban nem egy szokványos helyzetről volt szó, szóval talán nem akadhatunk fent azon, hogy a férfi ha már lehetősége volt rá, minden hiányosságot próbált megszüntetni a lány életében.

Ami a BDSM vonalat illeti, engem eléggé megvett magának. Nem mondom, hogy nem voltak jelenetek, amik kicsit kiverték nálam a biztosítékot, de összességében, ha egy kicsit ki akar kerülni a komfortzónájából az ember, és egyébként érdekli is a téma, szerintem abszolút elfogadható mennyiségben és minőségben kaptuk ezeket a jeleneteket. Ami számomra nagyon különleges volt, és emiatt méginkább szerettem a könyvet az az, hogy egy új perspektívát kaptam az egész témáról. Az egész negatív visszhangú szado-mazo és „úristen, ez nem normális” gondolatok eltűntek a fejemből a könyv olvasása közben. Kevés az eddigi érintkezésem a témával kapcsolatban, de az eddigiek mind arról szóltak, hogy a fölérendelt fél örömét leli abban, hogy az alárendeltnek fájdalmat okozzon, és azzal azt tegyen, amit akar. Itt azért megint megemlíteném a Szürke ötven árnyalata c. filmet, amivel kapcsolatban nekem pont emiatt volt a legtöbb aggályom. Ott ugyanis annyi sírás-rívás volt, hogy inkább éreztem sokszor a dolgot egy bántalmazó kapcsolatnak.

Ezzel szemben itt bár ugyanúgy megvoltak az alá-fölé rendelt szerepek, és a fizikai fájdalom szerepe is, mégis teljesen máshogy tálalva kaptuk ezeket. Emeric ugyanis úgy gondolom kellően fokozatosan vezette be Ivory-t ebbe a világba, és minden a lány beleegyezésével és kölcsönös vágyainak meglétével történt. A legfontosabb mindig a másiknak való gyönyörszerzés volt. Érdekes, hogy a BDSM-ről elsőre főleg az jutna eszembe, hogy az alárendeltnek félnie kell a fölé rendelt személytől. Itt is előfordult, hogy Ivory félt a férfitól. Azonban pont így tudott kialakulni közöttük az a leírhatatlan bizalom. Olyan szintű intimitás volt a szereplők között, és talán a teljes nyitottságon felül kiszolgáltatottság érzése is, mégis… a „bármit megtehetsz velem, de tudom, hogy nem fogod, mert ismered a határaimat, amiket nem fogsz átlépni” érzés járta át az összes intim jelenetet. Ez az ellentmondásosság pedig tetszett. Teljesen szerethetővé tette számomra a történéseket és a szereplőket is, és sokkal jobban meg tudtam érteni és elfogadni ezáltal ezt a megosztó témát.

Ez a könyv megmutatta, hogy milyen egy jól megírt BDSM történet. Bár gyorsan lehet vele haladni, aki egy könnyed romantikus-erotikus limonádéra vágyik, az ne kezdjen bele. Ez a könyv ugyanis sokkal több kegyetlenséget tartalmaz annál, mint amit általánosságban elviselhetőnek érezhetünk. Viszont vannak, akik számára sajnos ez a valóság, és ezzel jó tisztában lenni. Ezen felül tele van mély érzelmekkel, és egy nem mindennapi szerelmet mutat be, amivel szerintem érdemes megismerkedni.

Értékelésem:

4/5

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük