Értékelések,  Könyvek

Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Kiadás éve: 2018

Oldalszám: 328

Moly százalék: 94% (97 értékelés alapján)

Kor: 18 éves kortól ajánlom

Sorozatrészek: Egyrészes

Értékelésem

Szurovecz Kittinek az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent könyvei közül ez volt az első, amit olvastam. Nem emlékszem már, miért pont erre esett a választásom, talán az ajándék fülbevaló miatt rendeltem gyorsan… 😀

A téma korántsem mindennapi és könnyű, ezt az írónő utóbbi könyveitől már megszokhattuk. Azonban talán ez az a téma, ami így első hallásra a legnehezebb, legbrutálisabbnak tűnik az össze közül. Ennek ellenére, vagy talán ezzel együtt, nagyon kíváncsi voltam: szeretem, ha egy számomra nem nagyon ismert témába kaphatok mélyebb betekintést.

A könyv Mia szemszögével indít, akit megmondom őszintén, először nagyon idegesítőnek találtam. Egy elkényeztetett kiscsajnak tűnt, aki megkap mindent a családjától, mégis elégedetlen. Persze a szülők válása sohasem könnyű, talán ez is közrejátszik abban, hogy miért nem találta a helyét. Éppen ezért amikor találkozik Dáviddal – akivel a kapcsolata már az elején nagyon gyanús volt nekem -, érthető módon bele akar kapaszkodni abba az emberbe, akitől úgy érzi, hogy minden szeretetet és támogatást megkaphat. Ezzel aztán akaratlanul is részesévé válik egy olyan világnak, amit senkinek sem kívánok. Emberrablás és gyermekprostítúció? Ez a két szó már önmagában is szörnyen hangzik, a történet azonban még mélyebb betekintést nyújt.

A fogva tartás során már az első napon megismerkedik a lány Pankával, aki már évek óta prostituáltként él, de ő “önszántából” választotta ezt az utat. Azonban ez a dolog korántsem ennyire fekete-fehér, hiszen a családja eltartása a tét. Panka fejezeteit először nagyon furcsának találtam. Ő egy teljesen más környezetből származó lány, aki vidéken, szegénységben nőtt fel. Sok volt a tájszólás az első néhány fejezetben, nagyon furcsa volt nekem, ahogy beszélt, ugyanakkor tetszett is. Ezt a fajta beszédet később azonban már nem annyira vettem észre. Nem tudom, hogy csak én szoktam hozzá, vagy az írónő már nem fektetett rá akkora hangsúlyt. Ami a lány jellemét illeti, először nem igazán tudtam megítélni milyen is ő, bár az már az elejétől látszott, mennyire jó szívű. Viszont egyszerűen annyira sok bántalmazásnak volt kitéve, hogy úgy éreztem, sokat torzult is emiatt a személyisége. Nem igazán tudta már, milyen a valóság – az, ami nem a mindennapi túlélésről szól, ahol nem kell minden nap attól félnie, hogy mit hoz az éjszaka, és ki mit tesz vele.

A két lány között egyre mélyebb barátság alakult ki, és úgy érzem egymásnak köszönhető, hogy milyen erős jellemfejlődésen mentek keresztül. Szépen lassan mindkettejüket nagyon megkedveltem. 

A rabságban töltött idő alatt bár elég kemény és undorító dolgoknak lehettünk tanúi, mégis, valahogy hiányoltam, hogy “mégtöbb rosszat” kapjuk a könyvtől. Arra nem számítottam, hogy ezt pont az árvaházban fogjuk megkapni. Hihetetlen volt, ami ott történt, egyszerűen – talán mert ott egyáltalán nem számítottam ilyenre – nem tudtam elhinni, hogy ilyesmik minden következmény nélkül –  úgy, hogy senki ne tudja meg – megtörténhetnek. Kicsit ki is ütötte nálam a biztosítékot az a bizonyos jelenet, felháborító és undorító volt.

A könyv felosztását tekintve először meglepődtem, hogy körülbelül csak a fele az, ami a fogságról szólt. Nem tudtam, mi izgalmas történhet még ezután. Na, a könyv végére érve értelmet nyert minden. Körülbelül a háromnegyedénél jártam, amikor már azt hittem, semmi izgalmas nem történhet, és kicsit kezdtem is csalódott lenni… Ennyi volt? Hát korántsem! A végén olyan csavart kaptunk az írónőtől, amire legrosszabb álmomban sem gondoltam volna, és ez mindent vitt. Teljesen letaglózott, és olyan izgalmakba csöppentünk bele, amire egyáltalán nem számítottam.

Mind az egyedi téma és annak bemutatása, mind a hatalmas csavar a végén megvett magának. Teljesen átadta a könyv, milyen minden nap félelemben élni, és menekülni. A végével is elégedett voltam, szép befejezést kaptunk.

Ez a könyv megmutatta, hogy mennyit fejlődött Kitti íróként az elmúlt évek során, és elérte, hogy a többi könyvéhez is hatalmas érdeklődéssel álljak hozzá. Szívből ajánlom a könyvet azoknak, akiket foglalkoztat a téma, és nem riadnak vissza a megrázó, olykor brutális jelenetekről sem.. Számomra meghatározó élmény volt.

Értékelésem:

4.5/5

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük