Értékelések,  Könyvek

Sam R. Hamburg: A boldog párkapcsolat titkai

A szerző klinikai pszichológus, aki érdekes és közérthető módon tárgyalja a párkapcsolatokat. A könyvben ötleteket ad az olvasóknak, amelyekkel felbecsülhetik kapcsolatuk szilárdságát, és megalapozott válaszokat kaphatnak az őket régóta foglalkoztató kérdésekre.

Kiadó: Athenaeum Kadó

Kiadás éve: 2002 (eredeti angol: 2001)

Fordította: Lawrence Katalin

Oldalszám: 240

Moly százalék:

Kor: 16 éves kortól ajánlom

Sorozatrészek: Egyrészes

Értékelésem

A megszokottól egy kicsit másmilyen könyvről fog most szólni az értékelésem. Sok terület van, amire kiterjedhet egy olvasni szerető ember figyelme. Nem csak szórakoztatás vagy kikapcsolódás, de tanulás, tájékozódás, önfejlesztés céljából is olvashatunk. Valószínűleg nem árulok el nagy titkot azzal – hiszen az eddigi tartalmaim alapján sejthettétek -, hogy nálam az olvasás főleg a kikapcsolódás szerepét tölti be mindennapjaim során. Ennek ellenére már jó ideje érik bennem a gondolat, hogy elolvassak valamilyen önfejlesztő vagy pszichológiai témájú könyvet. Ez az igény mostanában egyre erősödött bennem, így jutottam el ehhez a párkapcsolati könyvhöz.

Az író, Sam R. Hamburg 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező pszichológus, aki sokat foglalkozott házassági tanácsadással, ezt alapul véve írta meg ezt a könyvet.

A Molyon lévő egyetlen értékelés, amit találtam, azt írta, hogy unalmas a könyv, és túl sok benne a példa, ezért kicsit féltem, hogy én is ezt fogom tapasztalni olvasás során. Félelmeim részben következtek be. Először ugyanis – főleg a bevezető, kevésbé részletező fejezeteknél – faltam minden sorát a könyvnek. Ebben valószínű, hogy közrejátszott az is, hogy elég aktuális volt a téma számomra akkoriban, és nagyon sok mindenről írt az író, amit már én is tapasztaltam, így könnyű volt párhuzamot vonni a saját magánéletemmel, sok mindent igaznak éreztem.

A könyv alapvetően a párkapcsolatok működéséről, az egymáshoz illőségről, a megfelelő társ kiválasztásáról szól. Mindezeket főleg a házasságokra kihegyezve, de azért a komoly kapcsolatban élőknek is ugyanúgy hasznos lehet.

Sam R. Hamburg szerint az, hogy mennyire fog jól működni valakivel a kapcsolatunk, főként azon múlik, hogy mennyire illünk össze a párunkkal három dimenzióban. Ezek pedig nem mások, mint a gyakorlati, a szexuális, és a közös hullámhossz dimenzió. Bár nem sikerült száz százalékosan megértenem, melyik dimenzió pontosan miket foglal magába, nagy vonalakban a következőkről van szó: a gyakorlati dimenzióba tartozik az, hogy hogyan éljük a minden napjainkat. Hogy korán vagy későn kelők és fekvők vagyunk-e, hogy mennyire szeretjük a rendet, mivel töltjük a szabadidőnket, és úgy általában, mik a szokásaink a mindennapok során. A szexuális dimenzióba tartozik a szexuális beállítottságunk, az, hogy mit jelent nekünk a szex, és mik a szexuális igényeink. Persze ennek része a másikhoz való vonzódás is. Az utolsó, a közös hullámhossz dimenzió az egyik legfontosabb. Ez főleg az életszemléletünket, az életcéljainkat, és különböző dolgokról alkotott nézetünket foglalja magában.

A három dimenzióról először egy áttekintőbb leírást kapunk, később pedig mindegyik részletes kifejtésre kerül saját fejezetükben. A leírtak megértését rengeteg példa segíti. Az elején ez egyáltalán nem zavart. Viszont később már értettem, miért írták azt a Molyon, amit. A könyv ugyanis addig volt nagyon érdekes számomra, amíg igazán újdonságértékkel rendelkezett. Ez azonban főleg az általánosabb bevezető részben volt meg, a részletes fejezeteknél már én is kicsit úgy éreztem, hogy túl vannak magyarázva a dolgok, túl sok a példa, és igazából már nem nagyon tudunk meg semmi újat azokon kívül, amiket már az elején is megértettünk. Emiatt egy idő után számomra is egy kicsit unalmassá vált a könyv, és vártam, hogy a végére érjek.

Ennek ellenére nem bántam meg, hogy rászántam magam végre egy ilyen témájú könyvnek az olvasására. Egy új megközelítést kaptam általa, amit nagyon magaménak éreztem. Úgy gondolom, sok tudással lettem gazdagabb, és ezután sokkal ésszerűbben, egy más perspektívból nézve is tudok majd tekinteni a kapcsolatokra. Ajánlom mindazoknak, akik jelenleg, vagy valaha az életükben küzdöttek már párkapcsolati gondokkal, vagy csak egyszerűen bizonytalanok abban, hogy vajon milyen ember lehet az, akivel hátralevő életüket boldogan leélhetik.

Értékelésem:

3.5/5

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük