Értékelések,  Könyvek

J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege (Harry Potter 4.)

Attól fogva, hogy a Kviddics Világkupa döntője után felizzik az égen a Sötét Jegy, Harry Potter minden lépését veszély kíséri. A negyedik tanév elején a Tűz Serlege őt választja ki a Roxfort képviseletére a legendás Trimágus Tusán, ahol olyan feladatokkal kell megbirkóznia, amelyek a legkiválóbb varázslókat is próbára tennék. A tusa azonban csupán előjátéka egy minden eddiginél kockázatosabb erőpróbának. Little Hangleton ködlepte temetőjében ugyanis a legsötétebb mágia fortyog…

Kiadó: Animus Kiadó

Kiadás éve: 2000 (eredeti angol: 2000)

Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Oldalszám: 678

Kor: 14 éves kortól ajánlom

Moly százalék: 94% (4158 értékelés alapján)

Sorozatrészek: 

  1. Harry Potter és a bölcsek köve
  2. Harry Potter és a Titkok Kamrája
  3. Harry Potter és az azkabani fogoly
  4. Harry Potter és a Tűz Serlege
  5. Harry Potter és a Főnix Rendje
  6. Harry Potter és a Félvér Herceg
  7. Harry Potter és a Halál ereklyéi
  8. Harry Potter és az elátkozott gyermek
Értékelésem

A Harry Potter és a Tűz Serlege az első vaskosabb kötet a sorozatból, éppen ezért kicsit féltem is tőle, hogy unalmasabb vagy vontatottabb lesz ez a rész. Ugyanakkor vártam az olvasást, hiszen ebből a részből már csak halványabb emlékeim voltak a filmből.

Szerencsére pozitívan csalódtam. A magas oldalszám abszolút indokolt, már a kötet elején izgalmas és rejtélyes történések veszik kezdetét a Kviddics Világkupa döntőn. Örültem, hogy végre egy kicsit eltávolodtunk a megszokott helyszínektől, így mégnagyobb kíváncsisággal olvastam ezeket a részeket.

A Roxfortban immár a negyedik évfolyam részesei lehetünk, és ebben az évben hosszú idő óta először újra megrendezésre kerül a Trimágus Tusa is, aminek az iskola válik házigazdájává. A Tusa maga bár nagyon izgalmas volt, sokszor úgy éreztem, Harry csak a szerencséjének és segítőinek köszönhette, hogy olyan sikeresen vette sorra az akadályokat. Az viszont tetszett, hogy nem volt túl vakmerő, valójában nagyon izgult, sőt félt is a próbáktól. Bár elméletileg az iskola szigorú felügyelet alatt tartotta az eseményeket, és baj esetén azonnal készek voltak közbelépni, mégis elég veszélyes feladatokat kaptak a versenyzők, már-már az életükért küzdöttek.

Harry nevének bekerülése a Serlegbe sok galibát okozott mind az iskolák között, mind a fiú baráti körében. Ronnál megjelent az irigység, hiszen egy olyan családban nőtt fel, ahol sok testvére miatt sose jutott rá kellő figyelem, ezért nem meglepő, hogy Harry hirtelen sikerét se kezelte jól. Ezért ismét elég hosszas mosolyszüneteknek lehettünk tanúi ebben a részben.

A kötetben újdonság volt az is, hogy egyre inkább jelen lett a másik nem felfedezése és a szerelem. A felnőttek körében is, de a másik két iskola diákjainak megérkezésével már három jóbarátunknál is jelen volt. Sok vicces jelenetet szültek a báli események, a partner keresés és a féltékenység is. Mondhatni elég romantikus alkat vagyok, így nekem elég fontosak voltak ezek a jelenetek, nagyon élveztem őket.

Amit még szerettem a könyvben, hogy egyre több és komolyabb varázslattal ismerkedhettünk meg. Nagyon izgalmasnak tartottam a főbenjáró átkok tanulmányozását, és azoknak használatát is. Ezek is közrejátszottak abban, hogy egyre komolyabb és sötétebb hangulatot kapott a történet.

Rengeteg új szereplővel ismerkedhettünk meg főleg a hivatali emberek közül, de új tanárral is. Rémszem Mordon volt az egyik legrejtélyesebb alak, de igazából nagyon sok mindenki körül voltak ebben a részben furcsaságok, így sosem tudhattuk, ki melyik oldalon áll.

A könyv vége most sokkal eseménydúsabbra sikerült, mint az előző részé. Sok mindent megtudtunk és sajnos tragikus esemény tanúja is lehettünk, ami elég szomorúvá tette a verseny végét.

A teljes cselekményt nézve eddig ezt a részt tartom a legeseménydúsabbnak. Az új karakterek által a szálak egyre kuszábbakká váltak, éppen ezért nagyon élveztem az olvasását. Bár összességében talán az előző kötet egy kicsit kedvesebb volt számomra, csillagozásban ugyanannyit tudok adni erre is. Sokat gondolkoztam ezen, de nálam a 4,5 és 5 csillag a majdnem kedvenc illetve kedvenc könyveket jelenti, és itt valahogy még nem éreztem ezt igazán. Így maradtam a megszokott 4 csillagnál. Kíváncsian várom, hogy vajon valamelyik résznek sikerül-e majd „megtörnie a jeget” nálam… 😀

Értékelésem:

3.5/5

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük