Értékelések,  Könyvek

J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája (Harry Potter 2.)

A ​szemközti falon valami fénylett. Óvatosan közelebb mentek, s közben hunyorogva fürkészték a sötétséget. A lobogó fáklyák fényében egy felirat csillant meg. Valaki fél méter magas betűkkel ezt mázolta a két ablak között a falra: FELTÁRULT A TITKOK KAMRÁJA. AZ UTÓD ELLENSÉGEI RESZKESSENEK!
Harry Potter varázslónak született, és jelenleg második tanévére készül a Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskolában. De már a szünidő sem telik eseménytelenül: egy nap különös szerzet , egy házimanó jelenik meg a Privet Drive-on, és közli Harryvel, hogy nagy veszély leselkedik rá, ha visszatér az iskolába. Harry a riválisa, Draco Malfoy mesterkedését sejti az üzenet mögött, és nem törődik a figyelmeztetéssel. Sőt, valójában el is feledkezik róla, ugyanis barátja, Ron egy repülő autón megszökteti a kibírhatatlan Dursley-éktől, s Harry a nyár további részét Weasley-éknél tölti. Ám a Roxfortba visszatérve hamarosan beigazolódik, hogy Dobby, a házimanó nem a levegőbe beszélt. Szörnyű dolgok vannak készülőben…

Kiadó: Animus Kiadó

Kiadás éve: 2000 (eredeti angol: 1998)

Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Oldalszám: 368

Kor: 12 éves kortól ajánlom

Moly százalék: 94% (4552 értékelés alapján)

Sorozatrészek: 

  1. Harry Potter és a bölcsek köve
  2. Harry Potter és a Titkok Kamrája
  3. Harry Potter és az azkabani fogoly
  4. Harry Potter és a Tűz Serlege
  5. Harry Potter és a Főnix Rendje
  6. Harry Potter és a Félvér Herceg
  7. Harry Potter és a Halál ereklyéi
  8. Harry Potter és az elátkozott gyermek
Értékelésem

A Harry Potter sorozatnak korábban csak az első részét olvastam, viszont filmben a második rész volt az, amit a legtöbbször láttam. Így számítottam rá, hogy itt fog a cselekmény a legkevésbé újat mutatni, de azért kíváncsi voltam, a könyv mennyiben tér el a már sokszor látott filmtől.

A történet a Roxfordban töltött második tanév kezdete előtti hetekben folytatódik. Ebben a részben Harry már nem ismeretlenként tér vissza az iskolába. Habár az ígértekkel ellentétben leveleire nem kapott választ a nyári szünetben két jóbarátjától, Rontól és Hermionétől, reményei szerint visszavárják őt. Megismerkedhetünk Dobbyval is, a házimanóval, aki mindent megtesz azért, hogy megakadályozza Harry visszatérését az iskolába. Elmondása szerint ugyanis szörnyű veszélyek várnak rá odabent. Ennek ellenére Harry ha nem is bonyodalmaktól mentesen, de megérkezik a Roxfordba.

Bár csak egy év telt el, a szereplőkön már itt is érződik az idő múlása. Harry sokkal talpraesettebb lett, már nem hagyja úgy magát sem Dusley-ékkel szemben, sem másokkal szemben sem. Barátsága Ronnal és Hermionéval csak méginkább erősödik, az iskolában történő rejtélyek csak mégjobban összekovácsolják őket. Lehet, hogy csak én éreztem, de szerintem már ennél a résznél észre lehetett venni valamit abból, hogy Hermione kapcsolata Ronnal egy kicsit más, mint Harryvel. Amikor bántották a lányt, Ron volt az aki indulatosabban reagált, és a védelmére kelt. Ezt nagyon aranyosnak találtam mindvégig. Harrynek többen is rajongójává váltak, vegyük például Colint az örökös fényképezgetéssel, vagy a kis Jennyt, Ron húgát, aki szinte elájult, ha meglátta a fiút.

Új szereplők is feltűnnek ebben a részben. Dobbyt – bár nem sok jelenetben találkozhattunk vele – nagyon megkedveltem. Meglehetősen egyedi figura, viselkedése szolgai sorsából is adódik. Kicsit idegesítőnek is találtam, ugyanakkor végig csak jót akart, és nagyon vicces jelenetei voltak. Gilderoy Lockhart, az új sötét varázslatok kivédése tanár a legnevetségesebb karaktere volt a könyvnek. Nem hiszem, hogy létezhet nála önimádóbb személyiség, aki ráadásul úgy szerezte hírnevét, hogy kitalált, másoktól lopott és felnagyított történeteket adott elő magáról, aminek következtében „bátor tetteiért” szinte mindenki rajongott érte. Élükön Hermionéval, ami azért vicces volt. Amilyen okos az a lány, itt annyira beleesett a naivitás csapdájába, és nem vette észre, ami nyilvánvaló. Mindezek ellenére nagyon élveztem Lockhart monológjait.

A régi szereplőkről alkotott véleményem nem sokat változott. Ugyanúgy, ha nem jobban szerettem Dumbledore-t és McGalagony professzort, Hagrid és a Weasley család pedig továbbra is nagy kedvencem volt. Piton professzortól továbbra is tartottam és utáltam az igazságtalanságait, a Mardekárt pedig gyűlöltem.

A történet annak ellenére, hogy már sokszor láttam a vásznon, igen izgalmasra sikeredett ebben a részben. Végig fenntartotta az érdeklődésemet. Tetszett, hogy a végén hosszabb beszélgetés is lezajlott Denem és Harry között, amiből sok mindent megtudhatunk. Amennyire emlékszem a filmből, nem nagyon tért el tőle a könyv cselekménye, csupán apróbb, kevésbé fontos plusz jeleneteket vettem észre benne.

Bár még nem érzem azt, hogy kedvencemmé vált volna ez a rész, illetve a „majdnem, de valami pici még hiányzik” érzés sem volt meg bennem, már sokkal jobban szerettem ezt a részt, mint az elsőt, így egy fél csillaggal többet adtam neki.

Értékelésem:

4/5

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük