Minden más

Részt vettem a Maxim nyári olvasótáborban!

A Maxim Kiadó idén nyáron olyannal próbálkozott, amire legjobb tudomásom szerint eddig még nem volt példa a magyar kiadók körében: online olvasótábort indított.

Amikor először szembejött velem a hirdetés, egy kicsit megtévesztő volt számomra az elnevezés. Nagyon megörültem, egyből megjelent előttem a kép egy többnapos táborról, ahol könyvmolyok gyűlnek össze, táboroznak, olvasnak, könyvekről beszélgetnek, vetélkedőkön vesznek részt, és még sorolhatnám. Amikor tovább olvastam persze rájöttem, hogy itt teljesen másról van szó, de – bár nagyon szeretném, ha egyszer egy ilyen tábor is megvalósulna – így sem kellett csalódnom, hiszen így is meglepett, hogy mennyire kreatív ötlettel állt elő a kiadó, és akármilyen szempontból is nézem, könyvmolyként nem lehetett nem kedvet kapni ehhez a táborhoz.

Az olvasótábor résztvevői egy online vetélkedőn vehettek részt, amihez az alábbi 4 könyvet kellett elolvasni:

  • Két lépés távolság
  • Vér és csont gyermekei
  • Eve of Man – A jövő reménye
  • Lehull a lepel
Hogyan is zajlott a vetélkedő?

Minden egyes könyv elolvasására és a hozzá kapcsolódó online teszt kitöltésére körülbelül 2-2,5 hét állt rendelkezésre, így az utolsó forduló végével nagyjából el is értünk a nyár végére. Mindig megkaptuk pdf-ben is azt a könyvrészletet, amiből a teszt kérdései össze voltak válogatva. Ez a részlet legtöbb esetben körülbelül a könyvek közepe tájékáról kiválasztott néhány fejezet volt, tehát aki nem csak a vetélkedőt akarta letudni, hanem az olvasási élmény is fontos volt neki, az az elejétől a végéig elolvasta a könyveket. A négy könyv közül egy volt kivétel. Az Eve of Man tesztkérdései az első néhány tíz oldalhoz kapcsolódtak, így ott az sem okozott problémát, ha valaki csak a könyv elejét tudta elolvasni  a határidőig.

A tesztkérdések

A tesztkérdések egy része a cselekményre irányult, azon belül is voltak nagyon alap kérdések, amiket könnyű volt megválaszolni olvasás után, viszont voltak kis apró részletekbe belemenő kérdések is (pl. rákérdeztek egy rózsa színére), amiknél bizony sokszor vissza kellett lapozni. Érdekes felfedezés volt számomra, hogy sokszor kis apróságok is fontosak lehetnek, mégis elsőre mennyire könnyen elsiklik felettük a figyelmünk. A kérdések másik fele több kutató munkát vont maga után. Ilyenek voltak a könyvhöz szorosan nem kapcsolódó/nem a cselekményt érintő kérdések, ahol inkább a szerzők, a könyv születésének körülményei kerültek középpontba. Általában azért ezek a kérdések is elég könnyen megválaszolhatóak voltak, de azért kicsit sarkalltak arra, hogy utánanézzünk néhány dolognak, ami érdekes lehet a könyvek kapcsán.

Miért is volt érdemes részt venni?

Három dolgot szeretnék kiemelni, ami miatt számomra nagyon pozitív élményt nyújtott az olvasótáborban való részvétel.

Az első a nevezés módja, illetve nevezési díjak. Nagyon tetszett, ahogy ezt megoldották, hiszen nem egy konkrétan meghatározott X összeget kellett kifizetni nevezéskor, hanem 4 ár közül lehetett választani. Alapvetően a részvétel ingyenes volt, de az első 10.000 résztvevőnek még lehetősége volt 3 féle „termék” kedvezményes megvásárlására.

  • Az első forduló könyvéhez, a Két lépés távolsághoz kapcsolódóan (aminek főszereplői cisztrás fibrózis betegségben szenvednek) lehetőség volt támogatni 250 Ft-tal a Cisztás Fibrózis Betegek Egyesületét
  • Aki szeretett volna a vetélkedő végén kapni egy meglepetés Dream válogatás-regényt, az 700Ft-os áron vásárolhatta azt meg
  • Aki pedig regényt is szeretett volna kapni, és támogatni is akarta a Cisztás Fibrózis Betegek Egyesületét, az 950 Ft-ért tehette ezt meg, amiből 200 Ft ment az egyesület támogatására

Szerintem ez egy nagyon nemes gesztus a kiadó részéről, hogy nem csak hogy megjelentetett egy súlyos betegségről szóló könyvet, hanem ezt egy kicsit magasabb, komolyabb szintre is emelte, és külön felhívta a figyelmet a betegségre, illetve az azzal küzdő betegek támogatására. Hiszen egy létező betegségről van szó, aminek árnyoldalait a könyvben megismerhetjük, és a szereplőkön keresztül valamilyen szinten átélhetjük a helyzetüket.

Másodsorban kiemelném a nagyszerű nyereményeket. A vetélkedő végén az első 3 helyezettet díjazták. A nyeremények az alábbiak szerint alakultak:

  • I. helyezett: egy könyvespolc és 500.000 Ft értékű regény a Maxim Könyvkiadó kínálatából.
  • II. helyezett: egy fotel és 10 db regény a Maxim Könyvkiadó kínálatából.
  • III. helyezett: egy olvasólámpa és 5 db regény a Maxim Könyvkiadó kínálatából.

Azonfelül, hogy igen nagy értékű nyereményekről van szó, külön tetszik, hogy mindegyik az olvasáshoz kapcsolódik, és azt támogatják, hogy a nyertesek mégtöbb könyvet megismerhessenek, minél kényelmesebbé téve az olvasást és bővítve a gyűjteményüket.

Utolsóként pedig rátérnék a lényegre, ami szerintem a legfontosabb volt: az olvasás. Hiszen bár igen vonzóak a fennt felsorolt nyeremények, mégis itt arról van szó, hogy 2 hónapon keresztül olvasást szerető emberek „összegyűlnek”, együtt olvasnak, és részt vesznek egy izgalmas vetélkedőben. A kiadó tovább támogatta ezt azzal is, hogy az elolvasandó 4 könyvet különböző kedvezményes csomagokban kínálta az olvasók részére. A könyvek kiválasztása pedig úgy látom, igen nagy gonddal történt. Hiszen nem olyan könyvekről van itt szó, amik már valószínűleg régóta ott porosodnak a polcunkon, hanem teljesem friss megjelenésű könyvekről, aktuális témákkal. Résztvevőként különböző műfajokban olvashattunk, ami szerintem azért volt nagyon jó, hiszen sokan vannak, akik egy-két műfaj iránt érdeklődnek legjobban, valamiért az vonzza őket. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnék a többi műfajt, egyszerűen csak még nem volt alkalmuk olyat olvasni. Itt viszont lehetőség volt több műfajba is belekóstolni, bővíteni a látókörünket, egy kicsit kilépni a komfortzónánkból.

A fennt leírtakat összesítve elmondhatom, hogy nagyszerű élményben volt részem a Maxim Kiadónak köszönhetően. Persze semmi nem tökéletes, így ha csak jókat mondanék, az nem lenne igaz. A 4 könyv közül ugyanis egy nem igazán nyerte el a tetszésemet, az Eve of Man c. könyvvel nagyon sokáig küzdöttem. Érdekes volt a téma és az ötlet, de valamiért mégse tudott úgy magába szippantani a könyv, mint ahogy a többi tette, ezért nehezen haladtam vele. Ezzel együtt azonban még így is nagyon jó az arány, 4-ből 3 könyv teljesen megvett magának. Külön köszönöm a Maxim Kiadónak, hiszen a Vér és csont gyermekeinek hála újra megjött a kedvem a fantasy könyvek olvasásához. Bár eddig is voltak maxiomos könyveim, ezentúl biztos, hogy még inkább fogom követni a kiadó megjelenéseit, hiszen a minőségi regények mellett széles műfajválasztékkal rendelkeznek, és a kiadások minőségével, borítókkal is tejesen elégedett vagyok. Az olvasótábor eredeti ötlete pedig még inkább megvett magának, és remélem jövőre is részt vehetünk hasonlóban!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük